Ämnesbetyg

Under 2025 börjar ämnesbetygsreformen, Gy25, att tillämpas på gymnasial utbildning. Det är viktigt att du som berörs av förändringarna på olika sätt sätter dig in i vad reformen innebär för dig i ditt arbete. Även du som inte är direkt berörd kan ha nytta av att känna till grunderna i reformen.

Introduktion till ämnesbetygsreformen Gy25

En kort introduktion till ämnesbetygen från Skolverket.

Ämnesbetyg PowerPoint (laddas ner)

Du kan också kika på en film där vi berättar mer om Gy25 och ämnesbetyg

Film: Introduktion till ämnesbetyg framtagen av arbetsmarknadsförvaltningen


Information från myndigheter

Skolverket

Skolverket har gjort om sina sidor om Gy25 och ämnesbetygen. Nu kan du ta del av aktuell information utifrån din yrkesroll som rektor/skolchef, lärare, studie-och yrkesvägledare eller administratör. Lägg gärna till sidan som favorit i din webbläsare för att enkelt hitta tillbaka. Det enklaste och bästa sättet att hitta uppdaterad och aktuell information är att följa Skolverkets uppdateringar regelbundet.

Gy25, Skolverkets webbplats

Planeringsstödet för kurser och nivåer som delvis eller inte alls överlappar varandra finns nu publicerat på Skolverkets webbplats.

Studie- och yrkesvägledare på komvux – Skolverket

Universitets- och högskolerådet (UHR)

UHR är den myndighet som bland annat ansvarar för att samordna antagningen till högskolor och universitet i Sverige. Myndigheten tar fram och beslutar om vilka behörighetsregler som ska gälla för olika utbildningar på högskola och universitet. De har sidor på sin webbplats om ämnesbetygen och vilka konsekvenser reformen får på bland annat antagningen. Nyligen presenterade UHR en sida med frågor och svar om Gy25 för vägledare.

Ämnesbetyg i antagning till högskolan, UHRs webbplats

Om Gy25 – UHR:s sidor för vägledare


Aktuellt

Läroplanerna i fokus

  • Läroplanerna i fokus är en föreläsningsserie för lärare och rektorer. Under hösten 2024 kommer Skolverket att presentera flera föreläsningar som fokuserar just på Gy25. Del 1 ligger ute nu och har rubriken Varför införs Gy25?. Föreläsningarna läggs upp på Skolverkets webbplats.

Läroplanerna i fokus om Gy25

  • Vuxenutbildning Stockholm samarbetar med utbildningsförvaltningen i frågor som rör ämnesbetygen. Till exempel så kommer vi bjuda in varandra till träffar med bland annat studie- och yrkesvägledare och lärare för gemensamma workshops. Både hos vuxenutbildningen och i gymnasieskolan finns det lärare som är ensamma om att undervisa i sitt ämne på en skola. Då kan det vara bra att få träffa andra för att kunna prata om just sitt specifika ämne. När det finns något sådant tillfälle att delta på kommer vi dela det här.

7/2 2025 – Studie och yrkesvägledare från utbildningsförvaltningen och Vuxenutbildningscentrum /Komvux Södermalm har ett kunskapsutbyte.

Frågor och svar

Vid SYV-dagen den 15 november 2024 arbetade deltagarna med frågor och svar om Gy25. Vi har sammanställt deras svar och kompletterat med den information och kunskap som vi har så här långt. Svaren finns både i ett pdf-dokument och som inlägg.

Frågor och svar om Gy 25 och ämnesbetygen SYV-dagen, pdf

Frågor och svar om Gy 25 och ämnesbetygen SYV-dagen – sök bland inlägg

 

 

Hur påverkar ämnesbetygsreformen det dagliga arbetet? Vi har delat in information i olika kategorier. Ny information kommer löpande.

Antagning

Examensbevis och betygsdokument

Prövningar

Studie- och yrkesvägledning

Yrkespaketen

Ämnen och nivåer

Övergångsreglerna

 

 

Hitta på sidan

Information från myndigheter

Aktuellt
Frågor och svar


Frågor om Gy25 och ämnesbetygen

  • Har du frågor som du inte hittar svaret på?
  • Vill din arbetsgrupp prata om Gy25 och ämnesbetygen med oss ?

Då är du välkommen att mejla oss i den centrala samordnargruppen.

E-post: teamskolutveckling.vux@edu.stockholm.se