Ämnesbetyg
Den 1 juli 2025 börjar den nya ämnesbetygsreformen, Gy 25, att tillämpas på all gymnasial utbildning. Reformen innebär en del förändringar för våra verksamheter så det är bra om du tar reda på så mycket som möjligt för den verksamhet som du jobbar i.
Vi försöker besvara så många frågor som möjligt på den här sidan. Om du saknar någon information eller har andra frågor får du gärna höra av dig till oss! Till höger hittar du en länk till ett formulär där du kan ställa din fråga.
Vad betyder ämnesbetyg?
Ämnesbetyg är ett nytt betygsystem som börjar gälla 2025. Varje ämne består av en eller flera nivåer. Innehållet på en högre nivå bygger vidare på innehållet i den tidigare nivån. Eleven får betyg på varje nivå. Ett godkänt betyg (A-E) på en högre nivå ersätter alltid betyget på den föregående nivån. När eleven har läst klart ämnet med de nivåer hen behöver får eleven ett ämnesbetyg i sitt betygsdokument som omfattar alla poäng i ämnet som eleven har läst.
Ämnesbetygen börjar tillämpas på all gymnasial utbildning från och med 1 juli 2025. Fram till 30 juni 2030 gäller särskilda övergångsregler inom vissa områden, till exempel prövningar.
Övergångsbestämmelser – Skolverket
En kort introduktion till ämnesbetygen från Skolverket.
Ämnesbetyg PowerPoint (laddas ner)
Du kan också kika på en film där vi berättar mer om Gy25 och ämnesbetyg
Film: Introduktion till ämnesbetyg framtagen av arbetsmarknadsförvaltningen
Skolverket har en föreläsningsserie med Anna Karlefjärd från Karlstad universitet där hon berättar om varför Gy 25 införs och fördjupar arbetet med bland annat ämnesplanerna.
Föreläsningsserien Läroplanerna i fokus – Skolverket
Frågor och svar
Vi har samlat alla frågor i kategorier och besvarar dem löpande utifrån aktuell kunskap och tillgänglig information. Om du saknar svar på någon fråga får du gärna skicka in den till oss via formuläret till höger på sidan.
Hur påverkar ämnesbetygsreformen det dagliga arbetet? Vi har delat in information i olika kategorier. Ny information kommer löpande.
Examensbevis och betygsdokument
Behörighet och antagning
Den 7 februari 2025 träffades gymnasieskolans SYV-nätverk och vägledare från Vuxenutbildningscentrum och Komvux Södermalm för att utbyta kunskaper kring Gy 25 och övergången för elever mellan Gy 11 på gymnasiet och Gy 25 på komvux. Det var en givande eftermiddag med många kloka frågor och resonemang. Nu finns de frågor som kom upp före och under träffen samlade och besvarade på en egen sida.
Frågor och svar SYV-träff 7 februari 2025 – Vuxpedagog Stockholm
Information från myndigheter
Skolverket
Skolverket uppdaterar löpande sin webbplats med information om Gy 25. På webbplatsen finns aktuell information utifrån din yrkesroll som rektor/skolchef, lärare, studie-och yrkesvägledare eller administratör. Lägg gärna till sidan som favorit i din webbläsare för att enkelt hitta tillbaka. Det enklaste och bästa sättet att hitta uppdaterad och aktuell information är att följa Skolverkets uppdateringar regelbundet.
Aktuella föreskrifter och andra dokument:
- Skolverkets föreskrifter om vilka kurser i Gy11 och GyS13 och nivåer i ämnen i Gy 25 som motsvarar varandra.
- Planeringsstödet för kurser och nivåer som delvis eller inte alls överlappar varandra.
Studie- och yrkesvägledare på komvux – Skolverket
- Sök förordningar och föreskrifter på Skolverkets webbplats
Sök förordningar och föreskrifter (SKOLFS)
Universitets- och högskolerådet (UHR)
UHR är den myndighet som bland annat ansvarar för att samordna antagningen till högskolor och universitet i Sverige. Myndigheten tar fram och beslutar om vilka behörighetsregler som ska gälla för olika utbildningar på högskola och universitet. De har sidor på sin webbplats om ämnesbetygen och vilka konsekvenser reformen får på bland annat antagningen. Nyligen presenterade UHR en sida med frågor och svar om Gy25 för vägledare.
Ämnesbetyg i antagning till högskolan, UHRs webbplats
Om Gy25 – UHR:s sidor för vägledare
Aktuellt