Vuxenutbildningens uppdrag
Tillgänglig lärmiljö innebär att alla elever kan inhämta och utveckla kunskaper och värden. Vuxenutbildningen är inget undantag.
Vårt uppdrag är att utforma och bedriva utbildning där alla känner sig välkomna och får utvecklas så långt det är möjligt utifrån sina förutsättningar. Uppdraget beskrivs i flera olika av de styrdokument som ligger till grund för vuxenutbildningen, både lokalt, nationellt och globalt.
Dokument som beskriver uppdraget
Även de styrdokument som ramar in vuxenutbildningens verksamheter beskriver uppdraget att utgå från och anpassa utbildningen till alla elevers förutsättningar och behov. Skolan ansvarar för att undervisningen är anpassad efter elevers skiftande behov och förutsättningar.
Rektorerna på skolorna har det övergripande ansvaret för att alla elever når så långt de kan utifrån sina förutsättningar. Ansvaret innebär också att se till att lärarna har kunskap och möjlighet att skapa en tillgänglig lärmiljö och vid behov ge stöd i form av extra anpassningar. Huvudansvaret för planering och genomförande av stödinsatser ligger främst hos läraren. Specialpedagogen stödjer lärarna och medverkar i det förebyggande och hälsofrämjande arbetet med att undanröja hinder och svårigheter i olika lärmiljöer inom verksamheten.
Ansvarsbeskrivning
Ansvarsbeskrivningen beskriver huvudmannens förhållningssätt och informerar om vem som gör vad inom området. Riktlinjerna omfattar verksamhet både i upphandlad och egen regi inom vuxenutbildningen. Läs mer om vad arbetet innebär på stadens sida för leverantörer.
Leverantör – tillgängliga lärmiljöer
Läroplanen för vuxenutbildning
Enligt läroplanen, Lvux12, ska alla som arbetar inom vuxenutbildningen
- ge stöd och stimulans till alla elever så att de utvecklas så långt som möjligt.
- uppmärksamma de elever som är i behov av stöd.
- samverka för att göra utbildningen till en god miljö för utveckling och lärande.
Lärande exempel på hur arbetet med tillgängliga lärmiljöer kan gå till
Röster från medarbetare om tillgängliga lärmiljöer
Fyra punkter för tillgänglighet för alla
För att skapa tillgängliga lärmiljöer behöver vi ha ett perspektiv på verksamheten som består av fyra delar. Genom att aktivt arbeta med de fyra punkterna ger vi goda förutsättningar för alla elever att vara delaktiga och lära i vuxenutbildningen på lika villkor.
- principen om universell utformning
- åtgärda befintliga brister i tillgängligheten
- individuella stöd och lösningar
- förebygga och motverka diskriminering
Stockholms stads program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning
Det går att läsa mer om de fyra punkterna i Stockholms stads program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning (2024-2029).
Programmet ska användas av alla verksamheter i Stockholms stad, inklusive vuxenutbildningen. Även om programmet främst tar upp arbetet med personer med olika begränsningar eller variationer i funktionsförmåga är delar av det relevant även för andra målgrupper i vuxenutbildningen. Till exempel finns fokusområde 1, Rätten till utbildning och att få det stöd som behövs för att nå kunskapsmålen, som kan vara en utgångspunkt för allt arbete med att utforma tillgängliga lärmiljöer.
Programmet är utgångspunkt för stadens arbete med lika möjligheter för alla. Programmet beskriver olika utmaningar som finns när det gäller rätten för personer med funktionsnedsättning att delta i samhällslivet på jämlika villkor utan diskriminering. Programmet gäller mellan åren 2024-2029 och finns att läsa och ladda ner på Stockholm stads webbplats.
Programmet för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning
Programmet finns också i en lättläst version.