Sfi för föräldralediga, SFF

Den som är föräldraledig kan läsa sfi tillsammans med andra föräldrar i en miljö som är anpassad för barn.

Verksamheten håller till i elva av stadens öppna förskolor.

Mer information finns här:

Sfi för föräldralediga – Stockholms stad

SFF på Familjens hus i Skärholmen

På Familjens Hus finns tre olika SFF-grupper. Språkträningen har fokus på deltagarnas behov och intresse samt ger en bas med trygghet och tillhörighet utanför hemmet. Många kvinnor inleder sin tid i Sverige med föräldraledighet, andra får flera barn i följd och därmed förlängs tiden i utanförskap. På SFF i Familjens Hus träffar vi kvinnor som varit i Sverige i flera år, men saknar kunskaper om landet och svenska språket.

I Skärholmen finns en uppsökande pedagog med den avgörande funktionen att aktivt hitta och motivera kvinnor som står långt från arbetsmarknaden att delta i SFF. Att barnen sätts i centrum och att personalen arbetar relationsskapande ökar motivationen för deltagaren att komma till öppna förskolan med sitt barn utanför SFF-undervisningen. Språkträning, samhällsinformation, nätverksbyggande och framtidsplanering under SFF förkortar etableringstiden. Varje månad erbjuds deltagarna studie- och yrkesvägledning, samt extra individuella möten vid behov. Familjen erbjuds hjälp att söka förskoleplats och kvinnan kan då övergå från SFF till reguljär SFI.

Familjerådgivarna finns i samma byggnad vilket tar bort tröskeln för kontakt när behov av stöd uppstår. Familjerådgivarna, pedagogerna och språklärare samarbetar kring föräldrautbildning som även kan integreras i SFF. Föräldrar som behärskar svenska och förstår hur samhället fungerar ökar chanserna för att deras barn ska få en lyckad skolgång och minskar därmed risken för kriminalitet.

Besök på Öppna förskolan i Rinkeby

I början av oktober träffar jag sfi-lärare Tavga och förskollärare Emma vid mitt besök i Öppna förskolan i Rinkeby. Det är fem mammor som deltar idag. Tavga berättar att det framför allt är mammor som deltagit i undervisningen hittills.

Tavga har med sig undervisningsmaterial, just nu ligger fokus på tema Familjen och tema Bostaden. På Öppna förskolan används ofta samma material som i ordinarie sfi-undervisning men det anpassas utifrån föräldrarnas olika förkunskaper.

Hej Tavga och Emma! Vilka arbetssätt tycker ni fungerar bra för att nå föräldrar som vill lära sig svenska?

Tavga: Vi försöker skapa en avslappnande lärmiljö för mammorna där vi övar att prata svenska genom diskussioner i grupp.

Emma: Att erbjuda SFI-lektioner på platser som är anpassade för barn gör det lättare för föräldrar att delta utan att behöva oroa sig för sina barn. Det blir ett naturligt steg för dem att delta i språkaktiviteter när de redan är på plats. Många föräldrar uppskattar att vi på öppna förskolan hjälper dem med ansökningsprocessen och att vi har en helhetslösning att erbjuda. Öppna förskolan är en väldigt relationell mötesplats och det är många föräldrars första kontakt utanför sitt eget hem. Därför är det en väldigt viktig plats för många.

Har ni tips på bra material som är språkutvecklande?

Emma: Det är viktigt att ha visuellt och konkret material som gör det lättare med förståelsen. Vi har en mängd bilderböcker för både små och äldre barn som föräldrarna tycker om att läsa för att utveckla sitt ordförråd.

Tavga: Vi använder anpassat material som är relevant för mammornas språkiga nivå. Vi uppmuntrar mammorna att fundera över sin egen inlärning och få tag i sina styrkor och förbättringsområden. Vi gör praktiska övningar som att skriva mejl och att hålla presentationer för att öva på språket i praktiska situationer. Jag ger mammorna feedback och låter dom vara med och bestämma innehållet i lektionerna för att öka deras engagemang och motivation.

Vad vill föräldrar prata om när ni träffas på öppna förskolan?

Tavga: Öppna diskussioner ger möjlighet för mammorna att kunna uttrycka vad de är intresserade av att lära sig mer om. Det kan vara kultur, integration och vardagliga frågor eller samhällsinformation. Samhällsinformation är också en viktig del i undervisningen.

Emma: Föräldrar vill prata om föräldraskap, förskolan, språk, “vad ska jag göra efter föräldraledigheten?”. Samarbetet mellan pedagoger, sfi-lärare och andra aktörer som BVC, jobbtorg etc gör att det finns bra möjligheter att fånga upp de olika frågorna som föräldrarna har.

Tack för att ni berättade!

Dela med dig!

Har du exempel på hur du eller någon kollega arbetar som du vill delar med dig av? Hör av dig till redaktionen via e-post.
E-post: vuxpedagog@stockholm.se