Aktuellt

5

maj

Nätverksträff med lärare på studieväg 1, april 2022

Fokusområde var även denna gång Minnet och lärandet och dagens träff bestod av flera inspirerande undervisningsexempel. Denna gång kommer rapporten från Lisa på Hermods Älvsjö.

Precis som senast hade vi skolövergripande rundabordssamtal där vi berättade om aktioner vi provat och dokumenterat i vardagen. Vi satt också skolvis för att blicka framåt.

Irina från ABF Liljeholmen visade hur hon arbetar med bildstöd för instruktioner och struktur av texter. Hon beskrev en arbetsgång där bilder introduceras med lärare och med studiehandledare för att sedan användas både vid muntliga och skriftliga instruktioner. Hon delade också exempel på hur hon arbetar med bildstöd vid textproduktion, ett stöd för organisation av textens olika delar.

Inspirationsföreläsare denna gång var Ulrika Lindgren från Riksidrottsförbundet. Hon berättade om vikten av fysisk aktivitet och hur endast 20 minuters rörelse kan göra underverk för hälsan men att även rörelsepauser på 4–5 minuter per halvtimme gör stor skillnad för hjärnan och minnet. Vi blev även inspirerade av att prova hur vi kan väva in mer rörelse i undervisningen. Hon avslutade med flera bra litteraturtips och under föreläsningen fick vi prova på en handfull rörelsepauser och verkligen känna av, erfara Ulrikas budskap om rörelsens betydelse för hälsan.

Ulrika Lindgren från Riksidrottsförbundet föreläste.

Något som du fick med dig utifrån lärarrollen (en teori, ett tankesätt, en reflektion som en kollega gjorde….)

Vi blev alla påminda om hur viktig fysisk aktivitet är för inlärningen. Blodcirkulationen förser hjärnan med syre. Bara en sådan enkel sak som att resa sig upp och göra några övningar i klassrummet kan lätt göras till en integrerad språkövning.

Något konkret att ta med till din undervisning

Jag kommer från och med nu att införa pausgympa med mina elever på 1B. De sitter på rumpan på tok för mycket. En annan sak jag tar med mig är lärarkollegan Joannas fina matriser som bildstöd för eleverna. Har redan gjort en likadan med vanliga hushållsredskap.

Tipsa redaktionen

Har du tips på vad vi borde publicera på webbplatsen? Mejla redaktionen.
E-post: vuxpedagog@stockholm.se