Nyheter

Svårt att nå elev med hög frånvaro

Fråga

Hej!

Jag undervisar inom vux och har en elev som inte gör någon progression. Jag kan i alla fall inte se att någon utveckling sker. Eleven har hög frånvaro och svarar aldrig när jag ringer. Jag känner mig väldigt ensam i ärendet och vet inte vad jag ska göra. Finns det några tips?

Svar

Oj, det här låter som en knepig situation. Vi får förmoda att eleven sökt till komvux för att i slutändan komma ut i arbetslivet. För att lyckas med studierna och få godkända betyg behöver det finnas goda förutsättningar för studier. Vi kan titta lite på vad du som lärare skulle kunna undersöka:

  • Hur kan du nå eleven som inte svarar i telefon? Kan du skriva ett meddelande eller skicka ett brev? Eller kan du tillsammans med skolans studie- och yrkesvägledare försöka nå eleven och bjuda in till ett möte?
  • I kontakt med eleven kan det vara värdefullt att ta reda på vad frånvaron beror på: är det omständigheter utanför skolan eller är det undervisningen som är boven i dramat? Om det handlar om undervisningen behöver ni tillsammans försöka hitta lösningar som möjliggör fortsatta studier.
  • Om eleven förmedlar behov av stöd (hjälpmedel, extra undervisningstid…) bör du lyfta frågan med din chef som i sin tur kan kontakta huvudman om det visar sig att skolan inte har tillräckligt med resurser.

Lycka till!

Tipsa redaktionen

Har du tips på vad vi borde publicera på webbplatsen? Mejla redaktionen.
E-post: vuxpedagog@stockholm.se