Aktuellt

MR-föreläsning om migrationsstress

MR-föreläsningen om Migrationsstress 21/5 2025

Den 21 maj arrangerade arbetsmarknadsförvaltningen en föreläsning på temat migrationsstress. Att drabbas av stress är vanligt för den som migrerar eller flyr från ett land till ett annat. Stressen uppkommer i olika faser, före under eller efter migration. Det kan vara så kallad premigrationsstress skapad av erfarenheter i hemlandet, migrationsstress skapad av svårigheter under flykten eller migrationen och postmigrationsstress, skapad av svårigheter i det nya landet.

Föreläsare var AnahitaAmin, Hälsokommunikatör och  Elisabeth Bakke, Socionom/Leg psykoterapeut från Transkulturellt Centrum. Vuxpedagog frågade föreläsarna om vad de tycker är det viktigaste för lärare att ta med sig från föreläsningen och temat.

Anahita föreläste om migrationsstress. Foto: Transkulturellt centrum

— Det är en viktig fråga som kan påverka elevers välbefinnande och lärande. De olika stressfaktorerna i samband med migration, inklusive psykiskt trauma, kulturella anpassningsutmaningar och socioekonomiska svårigheter, är avgörande att beakta vid utvecklingen av en vägledande metod. Genom att dela information, förbättra kunskapen om psykisk hälsa genom motiverande samtal och kommunikation, kan vi stödja elever, minska stigmat kring psykisk ohälsa och informera dem om att psykisk hälsa är lika viktig som fysisk hälsa. Det är också viktigt att uppmuntra dem att våga be om hjälp. Informera dem om, hur och när de kan få hjälp.

 

Mer information och kontaktuppgifter finns på Transkulturellt centrums hemsida.

Transkulturellt Centrum

Informationssida från Transkulturellt centrum om hur hälsokommunikation kan stärka nyanlända.

Hälsokommunikation

Forskning om hur stress i det nya landet påverkar flyktingar. En artikel från Röda korsets högskola.

Stress och psykisk hälsa hos flyktingar, Röda korsets högskola